نام محقق: آرمینه جعفری وسیه سری

پژوهشگاه غدد و متابولیسم (بیمارستان شریعتی)

 

عنوان : بررسی تاثیر هورمون پرولاکتین بر سرطان پستان

 

واژه های کلیدی :

هورمون پرولاکتین – سرطان پستان – کشت سلولی – مقایسه پیشروی

 بیان مساله :

سرطان پستان ، یکی از شایع ترین نوع سرطان در زنان به حساب میاید و تنها 5 تا 10 % وراثتی می باشد، که هر روزه ، درصد ابتلا به آن در حال افزایش است.

از این رو ، عواملی که کمک به پیشگیری و یا کنترل این نوع بیماری ها می کنند بسیار حیاتی و مهم به شمار می آیند. هورمون پرولاکتین یکی از هورمون های کاربردی در بافت پستان است که کمک به افزایش تولید شیر در پستان می کند. بیش از سیصد عملکرد برای این هورمون گزارش شده است. از مهم ترین اختلالات آن تاثیر بر مهار ترشح GnRH و در نهایت مهار ترشح پالسی گنادوتروپین می شود که باعث توقف ترشح LH در وسط سیکل است و با این روند آمنوره و ناباروری اتفاق می افتد. مساله ای که باعث شد تاثیر هورمون پرولاکتین بر سرطان پستان بررسی شود ، افزایش هورمون پرولاکتین در دختران ، مخصوصا در ایران میباشد. و علل موثر آن مواد غذایی نا مناسب و بلوغ زودرس می باشد.

از آن جایی که افزایش هورمون پرولاکتین باعث ترشح ناگهانی شیر در زنان و دختران میشود ، امکان تشکیل کیست در بانوان بسیار بالاست و رخ می دهد.

آیا هورمون پرولاکتین میتواند به عنوان یک عامل داخلی باعث کاهش سرطان پستان به شمار برود؟

اگر هورمون پرولاکتین موثر بر کاهش سرطان پستان باشد ،به چه مقداری قابل لحاظ است؟

آیا سن در عملکرد تاثیر هورمون پرولاکتین بر سرطان پستان دخیل است؟

راهکار درمانی موثر تری میتوان  برای کاهشاز ابتلا به سرطان پستان از طریق هورمون پرولاکتین طراحی کرد؟

 اهمیت و ضرورت پروژه:

با افزایش درصد ابتلا به سرطان پستان در بانوان و کاهش سن ابتلا باید به دنبال راهکار های موثری برای کنترل شرایط و پیشگیری باشیم. از این رو ، هر عامل داخلی و خارجی که احتمال تاثیر را دارد باید بررسی شود.

اگر طبق فرضیات ، هورمون پرولاکتین به عنوان یک عامل داخلی نقش به سزایی درکاهش ابتلا به این بیماری ایجاد کند ، به طور قطع ما می توانیم  با کنترل این هورمون باعث کاهش ابتلا شویم و در نهایت با تست پرولاکتین آن را تنظیم کنیم.

در نتیجه این پروژه ،می تواند در جهت بهبود درمان افراد ، یک عامل برای رشد سلامت جامعه باشد.

پیشینه تحقیق:

طبق آزمایشات انجام شده ،سرطان پستان در زنانی که دارای گیرنده بیان پرولاکتین بودند و میزان بقاء زنانی که مبتلا شدند بیشتر شد. و اینکه هورمون پرولاکتین به عنوان یک عامل مهاری هم می تواند عمل کند و طبق مدل های حیوانی ، پرولاکتین می تواند درصد رشد و تکثیر سلول های سرطانی را کاهش دهد و عملا می توان آن را باعث کاهش تهاجم سرطان دانست.

محققان دانشگاه مک گیل در کانادا McGill University)) در نشریه گزارش های علمی (  (Scientific reportsمقاله ای را چاپ کردند و این مطالب را تا حدودی فرضیه سازی کردند.

نقش پرولاکتین در سرطان پستان هنوز به طور کامل فهمیده نشده است و موضوعی بحث‌برانگیز باقی می‌ماند.

اهداف:

هدف از طراحی این پروژه ، چیزی جز کمک به کنترل این بیماری که بسیار شایع شده و باعث کاهش بقاء بیمار میشود ، نیست.

با این روند ، اینکه یک دختر جوان و بانوانی در سن کم مبتلا به سرطان پستان باشد ، امری مرسوم می شود و باید جلوی این روند را گرفت و با آزمایشات سلولی ،فیزیولوژیکی ، ژنتیکی و بیوشیمایی راهکار های درمانی و پیشگیری را پیدا کرد.

هدف بعدی پیدا کردن راه های درمانی موثر تر با هزینه کمتر می باشد، چرا که هزینه های درمان سرطان بسیار بالا می باشد وآسیب های جدی هم به نقاط دیگر بدن بیمار وارد میکند. با کمک آزمایشات بیشتر و کشت سلولی امید به یافتن راه درمانی موثر تری از همه لحاظ هستیم.

سوالات:

از چه روش پیشنهادی برای نشان دادن تاثیر هورمون پرولاکتین بر سرطان پستان می توان استفاده کرد؟

هزینه های موجود در پروژه به چه شکل می باشد؟

کدام یک از آزمایشات In vivo  و In vitro می تواند موثر تر باشد؟

با احتمال چند درصد امکان دارد فرضیه درست باشد؟

فرضیه:

اگر بتوان ثابت کرد که پرولاکتین تاثیر قابل توجهی در کاهش ابتلا به سرطان پستان را دارد ، می توان روش درمانی جدیدی طراحی کرد و ازآن جایی که میزان هورمون پرولاکتیندر طول خواب و در زنان باردار بیشترین مقدار خود را دارد و دوران شیر دهی هم میزان بالایی تولید میشود ، در نتیجه می توان با ادقام این دو ، فرضرا بر این گذاشت که با تحریک پستان برای بیان پرولاکتین درصد بقاء بیمار را افزایش داد .

 

مراحل تحقیق:

روش کشت سلولی in vitro مناسب تر و کاربردی تر می باشد و از طریق کشت سلول های سرطانی و سالم می توانیم به نتایج جدیدی دست پیدا کنیم.

طبق روش کنترلی باید دو سری بافت با هم مقایسه شده و یک نمونه برای کنترل داشته باشیم.

با کشت سلول های سرطانی شده و سالم به طورجداگانه ، تحت اثر گیرنده بیان پرولاکتین با هم مقایسه میکنیم .

با تکرا ازمایش هم جامعه اماری بیشتری خواهیم داشت هم خطا را کاهش میدهیم .

کاربرد نتایج:

در موسساتی هموچون پاستور و مراکز درمانی برای سرطان پستان پیدا کردن راهکارجدید برای درمان بسیار مهم می باشد. لذا با نتایج این آزمایش می توانیم انقلابی در توسعه درمانی ، سرطان پستان داشته باشیم.

محدودیت های تحقیق:

-        کمبود بودجه مورد نیاز برای بررسی پروژه و انجام آزمایشات موثر.

-        کمبود آزمایشگاه های مجزا و تخصصی با امکانات کامل.

-        احتمال افزایش درصد خطا با روش in vitro.